Food Power: Highway to Health

Τί είναι άραγε η κομπούχα και γιατί αποτελεί σημείο συζήτησης; Η παραγωγή κρέατος σε τρυβλίο είναι βιώσιμη επιλογή; Πώς θα σχεδιάζατε εσείς ένα νέο προϊόν και ποιές οι τεχνικές προδιαγραφές του? Οι μαθητές/τριες εισάγονται στο μαγευτικό κόσμο των τροφίμων μέσα από μια πληθώρα συναρπαστικών δραστηριοτήτων και πειραμάτων!

Εμπνευσμένο από την ρήση του Αριστοτέλη, "είμαστε ότι τρώμε", το ταξίδι ξεκινά με την εξερεύνηση των ομάδων τροφίμων, ανακαλύπτοντας την επίδρασή τους τόσο στην προσωπική ευημερία όσο και στην υγεία του πλανήτη. Εξοπλισμένοι με τα εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση των διατροφικών ετικετών, οι μαθητές μαθαίνουν να λαμβάνουν ενημερωμένες, υγιεινές διατροφικές αποφάσεις και να υιοθετούν βιώσιμες διατροφικές συνήθειες. Εξετάζονται επίσης καίρια θέματα όπως η προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών και η ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων, προάγοντας μια ολιστική κατανόηση του ρόλου της διατροφής για ένα πιο υγιές μέλλον.

Οι μαθητές/τριες αναλύουν τα παγκόσμια trends στην διατροφή, δοκιμάζουν ζυμούμενα τρόφιμα και εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, μαθαίνοντας πως γίνονται οι γευστικές δοκιμές στα σύγχρονα εργαστήρια και στη βιομηχανία και σχεδιάζουν τα δικά τους προϊόντα. Χρησιμοποιώντας εργαστηριακά πειράματα και τεχνικές «ντετέκτιβ» ανιχνεύουν και απομονώνουν μικροοργανισμούς σε τρόφιμα και αποφασίζουν αν είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Μέσα από συζητήσεις και πειράματα, οι μαθητές αποκτούν βαθιά κατανόηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, αναλογιζονται την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και επιλογές στην παραγωγή τροφίμων, γεύονται τρόφιμα από όλο τον κόσμο και εργάζονται ως ερευνητές τροφίμων.

Μαθησιακοί Στόχοι:

  • Μελέτη και ενδελεχής έλεγχος των ετικετών στα τρόφιμα καθώς και των θρεπτικών στοιχείων τους.
  • Εξοικείωση με εργαστηριακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της επιστήμης τροφίμων και διατροφής και το ρόλο τους στην βιομηχανία.
  • Δημιουργία επιστημονικών πόστερ, ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και σχεδιασμός και παρουσίαση νέων προϊόντων.
  • Κατανόηση επιστημονικών όρων όπως προβιοτικά, εντερικό μικροβίωμα, ζυμούμενα τρόφιμα.